O nas         Blog

Etiopija SIDAMO - Liamsk
Escobar

Etiopija SIDAMO

Okus: Cvetlice & Med & Citrusi

Kava iz etiopske regije Sidamo je s svojimi cvetličnimi notami očarala že številne kavopivce. Še posebej jo priporočamo v drip, filter ali turški pripravi.

9,70  ali se Naročite in prihranite do 10% ob vsakem nakupu.

  • Naročnino lahko začasno ustavite ali prekličete kadarkoli
  • Dostavljeno po vašem urniku
  • Naj vam nikoli ne zmanjka sveže pražene kave
vrsta praženja kave - Liamsk

Profil praženja kave

Srednje
kavna skodelica - Liamsk

Okus kave

Cvetlice & Med & Citrusi
Escobar pražar kave - Liamsk

O pražarni kave

Lokacija

Vrhnika

Na kratko

Escobar je prva pražarna v Sloveniji, kjer so začeli pražiti Specialty kave. Kave pražijo dnevno glede na naročila, saj verjamejo da je tak pristop najboljši, da se ohranijo polne arome, okus in kakovost praženih kavnih zrn.

Podrobnosti o kavi

Natural/Dry Processed iconProces: Mokri

Chapada de Minas iconRegija: Sidamo

1,000 - 1,000 iconVišina: 1400 – 1800 m

Pražarjeve opombe

Etiopija je zibelka kave. Glavne regije, kjer pridelajo največ kave in po katerih so etiopske kave dobile ime, so Sidamo, Harar, Yirgacheffe, in Limu. Kava Sidamo izhaja iz obširne in rodovitne istoimenske regije Sidamo južno od jezera Awasa, v osrednji Etiopiji. Večino kave pridelajo kmetje na manjših kmetijah. Ker je izvoz kave v Etiopiji še vedno precej centraliziran, je kavo s posameznih kmetij skoraj nemogoče dobiti. Kavo, ki dozori enkrat letno, kmetje oberejo ročno, nato preko posebnega postopka mokrega čiščenja odstranijo lupino ter nato olupljena kavna zrna osušijo na t.i. afriških posteljah. To so dvignjene lesene konstrukcije, podobne posteljnim okvirom s podlago, na katerih razprostrejo kavna zrna in jih sušijo na soncu. Ko so dovolj suha jih zapakirajo v vreče in nadaljnji transport.

Vrste kave