O nas         Blog

Pogosta vprašanja - FAQ

Dolce Gusto

Kapsula je združljiva z vsemi napravami Dolce Gusto®, razen z Infinissimo.

Nespresso

Kapsula je združljiva z naslednjimi aparati znamke Nespresso®:

  • Nespresso® U / Nespresso® UMilk
  • CitiZ / CitiZ&Milk
  • Pixie / Inissia
  • Lattissima / Latissima Plus
  • Essenza (*) / Essenza Mini
  • Maestria / Grand Maestria
  • Kitchen Aid
  • Expert
  • Creatista
  • Prodigio

Kapsula ni združljiva z aparati serije Krups® F897, F896 in F893, izdelanimi pred letom 2003, z eno samo sesalno luknjo.

(*) nekateri stari modeli Essenza niso mogli biti popolnoma združljivi, pred uporabo nas kontaktirajte.

TRIK OD BARISTE

Pritisk, ki ga izvajamo z pritiskalom v fazi polnjenja, igra zelo pomembno vlogo pri pripravi dobre kave, kot nas učijo najboljši baristi. Ali ste vedeli, da se okus kave spreminja glede na količino pritiska, ki ga uporabljate?

Naš nasvet je, da se igrate z njo, dokler ne najdete pravega ravnovesja za vas in da kave v kapsuli ne nabijate preveč, še posebej, če uporabljate espresso mešanico, ki je fino mleta.

Z zamenljivimi filtri, združenimi s pravim pritiskom, bo vaša kava močnejša ali lažja. Če je mešanica fino mleta, je bolje uporabiti filter z več režami, če je mletje grobo, je boljši filter z manj režami. V pomoč smo vam pripravili videoposnetek.

Začnite z rahlim pritiskom, nato pa ga povečajte glede na ekstrakcijo. Absolutno optimalne količine pritiska ni, odvisno je od velikosti mletja, ki se spreminja od kave do kave.

Za pripravo dobre kave vam lahko damo še en nasvet: izogibajte se preveč fino mletim mešanicam.

Napolnite kapsulo in vsako pol čajne žličke rahlo pritisnite. Z nekaj vaje in pravim filtrom boste kmalu dobili kavo, ki ni nič drugega kot profesionalna.

SLIKA še dodaj

Filtri so zamenljivi. Uporabite filter z več režami, če je bila kava zmleta za espresso, ali filter z manj režami, če ima kava bolj grobi mlet. 

Če izberete mešanico espressa, morate kavo manj pritiskati. Naredite takole:

Kapsulo postavite v merilno skodelico in vanjo nalijte malo čajne žličke kave
Pritisnite zelo rahlo. Nalijte še eno malo čajno žličko in jo izravnajte, dodajte kavo ali odstranite odvečno kavo tako, da vzamete črto v merilni skodelici kot referenco. Zaprite kapsulo in skuhajte kavo.
Morali se boste navaditi na to, kolikšen pritisk morate uporabiti, vendar boste v kratkem času na prvi pogled in samodejno prepoznali pravo mletje in pravi filter za uporabo.

SAMO KAPLJICA VRELE VODE BO PRAVILNA

Kako izboljšati res dobro kavo? Z le nekaj namigi o temperaturi. Kava naj vas ogreje ne samo vaše srčke.

Tukaj je torej nekaj predlogov, kako spraviti temperaturo kave do vrenja!

Preden vlijete kavo, segrejte skodelico ali nalijte pol skodelice vode iz kavnega aparata Nespresso, potem ko se segreje na pravo temperaturo.

Ta majhen trik vam bo pomagal, da bo vaš kavni aparat čist in da bo trajal dlje, ter vam omogočil uživanje v boljši, toplejši in bolj pristni skodelici kave.

Vendar je še več. Želimo, da postanete izkušen barista, zato vam bomo povedali eno od skrivnosti priprave dobre kave.

Napolnili ste kapsulo, kavo ste pravilno zapečatili. Zdaj boste morali v kapsulo pustiti nekaj vrele vode, le nekaj kapljic.

Pritisnite gumb za pretok in pustite, da teče, dokler ne začne kapljati kapljica ali dve kave. Nato pritisnite gumb, da ustavite vse, nato počakajte nekaj sekund, preden ga znova zaženete. To se imenuje pred infuzija in si lahko ogledate, kako se to naredi v tem videoposnetku s predlogi:

UPORABLJAJTE PRAVO VODO

Za boljšo kavo lahko naredite še nekaj: uporabite pravo vodo.

Pretok čiste vode skozi aparat pomaga ohranjati stroj čist in v dobrih pogojih ter tako izboljša kakovost kave.

Ena stvar, ki lahko naredi vse razlike, pa je vrsta vode, ki jo uporabljate.

Pred uporabo vode iz pipe preverite njene lastnosti, zlasti trdoto in odstotek apnenca. Idealne lastnosti vode za pripravo dobre kave najdete v referenčni tabeli, ki jo je zagotovilo SCAA (Specialty Coffee Association of America).

Poleg tega bi lahko sčasoma zelo trda voda zamašila 4 mikro luknje vaše kapsule WayCap.

Če so luknje zamašene z apnenčastimi usedlinami, jih lahko odmašite s šivalno iglo z majhnimi ušesi. Z nekaj vaje boste postali bolj izkušeni in vaše brbončice vam bodo lahko povedale, katera voda in katere mešanice so vam najljubše.

Ne, kapsula je prazna. Napolniti jo boste morali sami.

Uporabite ročni dozirnik, ki vam pomaga, če ne veste, koliko kave gre v kapsulo. Naš nasvet je, da ga napolnite, dokler se kava ne poravna z robom kapsule. Odvisno od pritiska na kavo in vrste filtra, ki ga uporabljate, bo kava vodena ali močna.

Tesnila so zagotovljena za celo življenje, v primeru, da jih izgubite, pa je v vsakem od naših paketov nekaj rezervnih tesnil. V primeru, da potrebujete več, nam lahko vedno pišete.

Združljive kapsule WayCap imajo poseben, prilagojen filter. Če je kava fino mleta, uporabite filter z več režami, če ima kava bolj grobi mlet, uporabite tistega z manj režami. O tej zadevi si lahko ogledate ta razlagalni video.

Poglejte si spodnji video.

Kavo odstranite z ročajem čajne žličke, nato kapsulo sperite pod tekočo vodo.

Vrste kave