O nas         Blog

Naše vodilo za kave

Podpora lokalnim pražarnam kave in njihovim pridelovalcem s povezovanjem pivcev kave do boljše kave.

Verjamemo, da ima način pridobivanja in praženja kave neposreden in močan vpliv na okus vaše skodelice in življenja vseh vpletenih pri pridobivanju kave.

Večina kave je dolgočasna in vprašljivega izvora in mislimo, da obstaja boljši način uživanja kave. Zato smo se odločili ponuditi najkakovostnejše kave iz etičnega izvora, da povežemo vse kavo pivce 🙂 s pražarnami iz cele Slovenije in jim pomagati odkriti kavo, ki vam bo všeč. 

Želimo opolnomočiti več ljudi, da izkusijo Specialty kavo in s tem podpiramo kavno skupnost blizu in daleč

Vidimo se kot ključna povezava med pražarnami in kavo pivci, zato čutimo odgovornost za rast in prepoznavnost trga za boljšo kavo. Zavzemamo za predstavitev in krepitev glasu lokalnih, neodvisnih pražarn kave, kar bo omogočilo večjo dostopnost do kakovostnejše kave v Sloveniji.

Naše vodilo za kavne kapsule

Začetna ideja Liamsk

Začelo se je s preprostim vprašanjem:

Zakaj uporabljamo kavne kapsule za enkratno uporabo?

Zakaj?

Dokler sam ne postaneš starš ne gledaš toliko v prihodnost in kaj boš zapustil za seboj. Tako je bilo tudi pri meni, kar pa se je spremenilo pri meni, ko sem postal starš svojemu sinu Liamu. Nekako postaneš bolj skrben in mu želiš dati vse in da bo imel enako okolje, kot smo ga imeli tudi mi. Žal tukaj naletimo na težave in spremembe, ki jih bo v tem primeru moj sin in ostali naši zanamci čutili in videli, če ne naredimo določenih aktivnosti ne čez 10 let, ampak takoj.

Sam sem postal pozoren na plastiko in posebej kavne kapsule, ko sem naletel na članek, kjer omenjajo da samo Nespresso proizvede letno 14 milijard kavnih kapsul za enkratno uporabo in od tega, da jih je samo 5% recikliranih. Ne rabimo dolgo razmišljati, da ugotovimo da ostale gredo v naše oceane, kar vpliva ne samo na morska bitja, ampak posledično tudi na nas.

Prišel sem do podatka, da smo v Sloveniji leta 2020 porabili 20 milijonov kapsul za enkratno uporabo. S tem v mislih sem pričel iskati kapsule, ki niso iz plastike in so za večkratno uporabo, ter kompatibilne z najbolj prodajanimi kapsulami za enkratno uporabo – Dolce Gusto in Nespresso

Zakaj najprej Dolce Gusto in Nespresso – ker sta med najbolj znanimi in sta med največjimi proizvajalci. Torej se lahko tukaj z zamenjavo kapsul za enkratno uporabo z kapsulami za večkratno uporabo naredi največji korak – in to je zmanjšanje povzročenih odpadkov in posledično količino kavnih kapsul, ki so ali vržene na deponijo ali da pristanejo v naših oceanih.

Kako?

Tega problema smo se lotili z našim gibanjem Liamsk. Ta nas vodi, da vam predstavimo in ponudimo kavne kapsule za večkratno uporabo, ki so enostavne za uporabo, narejene trajnostno (narejene v Evropi), brez plastike in uporabnikom prijazne.

Kaj?

Za Slovenijo brez kavnih kapsul za enkratno uporabo.

Z uporabo kompatibilnih kavnih kapsul za večkratno uporabo za Dolce Gusto in Nespresso kavne aparatov zmanjšate vpliv na naše okolje – manj kapsul manj odpadkov in manjše onesnaževanje. Prihranite tudi v finančnem smislu, saj lahko prihranite vsaj 25%. Prav tako boste imeli več prostora v omari ali pa na pultu, saj boste morali hraniti samo eno kapsulo in ne več njih naenkrat.

vpliv na naše okolje

problem recikliranja

Pri vsakodnevni uporabi ena oseba na leto porabi 365 kavnih kapsul za enkratno uporabo. V Sloveniji smo leta 2020 porabili 21 milijonov kapsul na leto. To predstavlja 150 000 kilogramov odpadkov, nekateri strokovnjaki poročajo, da naj bi se samo 5% Nespresso kapsul iz aluminija recikliralo.

kapsule za enkratno uporabo
prihranek denarja Liamsk

prihranek

porabimo manj denarja

Kapsule je mogoče ponovno napolniti in so narejene za večkratno uporabo. Pomeni, da lahko spijete toliko skodelic kave kolikor želite. Pri vsakodnevni uporabi lahko prihranite vsaj 25% denarja v enem letu.

Pomoč pri uporabi kapsul za večkratno uporabo

Z uporabo kapsul za večkratno uporabo pa boste nekateri na začetku mogoče imeli težave pri pripravi espresso kave, da ni premočna ali prevodena z vašim kavnim aparatom. 

POGOSTA VPRAŠANJA - FAQ

VSE KAR VAS ŠE ZANIMA

Vas zanima kakšne filtre je potrebno uporabiti za grobo mleta ali fino mleta kavna zrnja? S katerimi kavnimi aparati so kompatibilne kapsule? Ali kako očistiti kapsule?

pogosta vprašanja faq- Liamsk