O nas         Blog

Turška kava

Kako pripraviti turško kavo - Liamsk Coffee

Priprava popolne skodelice turške kave je odličen način, da pokažete svoje sposobnosti priprave kave. Turška kava je bogata, gosta in prijetna pijača, ki jo uživate počasi v dobri družbi. Tradicionalno se kuha v bakrenem lončku za kavo imenovanem džezva. Velikost zmletih kavnih zrn mora biti med prahom in espressom, poenostavljeno čim bolj droben prah. 

Kazalo vsebine za turško kavo

Izvor turške kave

Turški guverner Jemna Ozdemir Pasha je v 16. stoletju Turčijo prvič seznanil s kavo. Nova pijača je na to območje prišla iz Etiopije, od koder izvira kava. Pasha je menil, da bi bila odlična ideja, če bi jo predstavil voditelju celotnega Osmanskega cesarstva, sultanu Sulejmanu Veličastnemu. Sultan je bil nad kavo navdušen, kot tudi njegovo osebje, ki je hitro začelo eksperimentirati z novimi načini priprave kave.

Osebje je z novi poizkusi ugotovilo, da lahko s tem ko kavna zrna pretlačijo v fini mleti prah in skuhajo v posebnem loncu, imenovanem ibrik oz. džezva pripravijo še bolj okusno kavo. Sultan je bil navdušen nad okusom kave in kmalu sta se ta nova pijača, imenovana kava kot edinstven turški način priprave kave, začela nepreklicno prepletati s turško kulturo. Najprej so kave uživali premožni in vplivni ljudje, vendar kmalu se je z njo seznanilo tudi ostala populacija cesarstva in začele uživati v skodelici kava.

Sestavine potrebne za pripravo turške kave

  • Kavo za pripravo turške kave: Turška kava je bolj drobno mleta, kot pa navadna kava. Če boste mleli s svojim kavnim mlinčkom, ga nastavite na ekstra fino mletje. 
  • Džezvo (poseben lonec s širokim dnom, običajno iz bakra), kjer boste kuhali kavo.
  • Skodelice za turško kavo.
  • Hladna filtrirana voda.
  • Sladkor.

Za odkrivanje novih okusov turške kave, vam priporočamo uporabo turških začimb, kot so piment, cimet in kardamom. Tako lahko poskusite različne začimbe v vsaki skodelici turške kave in ugotovite, kaj vam je všeč. Prav tako pa lahko odkrivate nove okuse turške kave s ostalimi kavami slovenskih pražarn, ki so na voljo.

Priprava prave turške kave

Sama priprava turške kave je enostavna in kot taka ne zahteva posebnih veščin, če le poznate nekaj trikov.

Uporabljajte hladno, filtrirano vodo. Za merjenje količine vode za vsako skodelico uporabite skodelico kave, katero boste uporabili za pitje kave.
Ko govorimo o razmerju med vodo in turško kavo, predlagamo 1½ “skodelice” vode na skodelico. Meritev “skodelice” je kavna skodelica, v kateri boste postregli in pili kavo. Tukaj ni govora o standardni merilni skodelici.

Za vsako skodelico kave uporabite zvrhano jedilno žlico mlete kave. Če pripravljate kavo s sladkorjem, ga dodajte na samem začetku in mešajte, dokler se mešanica ne poveže skupaj. Če eden ali več gostov ne pije sladkane kave, najprej pripravite in natočite kavo v skodelico tem osebam. Potem vrnite džezvo na štedilnik, dodajte sladkor, tako da bo ustrezalo željam preostalih gostov.

Kako skuhati turško kavo

Mešanico kuhajte na srednjem ognju in naj počasi zavre, kar bo približno trajalo 3-4 minute, zato jo pozorno spremljajte in ne puščajte same. Ko se kava segreje, se bo na vrhu tvorila temna pena in to si želimo.

Tradicija narekuje in tudi pomembno je, da turško kavo postrežemo s peno na vrhu. To naredimo tako, da ko je mešanica blizu vrenja, uporabite čajno žličko in prenesite nekaj pene v vsako skodelico iz katere se bo pila kava. Nato postavite džezvo nazaj na ogreto kuhalno ploščo.

Ko kava zavre, jo zlijemo polovico v skodelice, čez prej dodano peno. Vrnite džezvo ponovno nazaj na kuhalno ploščo in kuhajte dodatnih 10-15 sekund ter nato napolnite skodelice do roba.

Kako postreči turško kavo

Turška kava se postreže skupaj z vodo, ki je hladna ali sobno temperature. Tako si oseba pred pitjem kave s požirkom vode zbistri brbončice, kar bo dalo najboljši okus in užitek pitja turške kave.

Koliko kalorij ima turška kava

Turška kava, ki ne vsebuje dodanega sladkorja, mleka, cimeta ali drugih začimb za kavo ima 1,5 kCal na 100 mililitrov. 

Želite biti obveščeni o novostih, akcijah in vodičih? Vpišite svoj e-naslov.

Vrste kave