O nas         Blog

Vrste kavnih zrn in njihove značilnosti

Obstajajo štiri različne vrste kavnih zrn: Arabica, Robusta, Liberica in Excelsa. Najpogostejši (in priljubljeni) sta Arabica in Robusta, morda pa boste imeli srečo in naleteli na drugi dve.

Če ste ljubitelj kave, potem boste morda na lovu za popolno sorto zrn, ki bi jo lahko poskusili. Ljubitelji kave lahko raziščejo številna kavna zrna, pri čemer vsaka vrsta ponuja edinstven profil okusa, ki dopolnjuje različne recepte za pijače, sladice in hrano. Spoznajte različne vrste kavnih zrn in kako jih izbrati, da svojim receptom dodate nove razsežnosti okusa.

Preden pride kava do vaše skodelice gre skozi različne postopke, kot so različni načini obiranja kave, tehnike procesiranje kava, praženje in mletje. Vsi prispevajo k okusu vaše kave.

Kazalo vsebine

Arabica kavna zrna (Coffea arabica)

Kavna zrna arabice (arabska vrsta kave) so daleč najbolj priljubljena vrsta kavnih zrn, saj danes predstavljajo približno 60 % proizvodnje svetovne kave. Ta okusna zrna so nastala pred mnogimi stoletji v visokogorju Etiopije in naj bi bila prva kavna zrna, ki so jih kdaj zaužili. Ime Arabica najverjetneje izvira iz priljubljenosti zrna v današnjem Jemnu.

Na splošno velja, da je Arabica dražja od Robuste, saj je rastlina veliko bolj občutljiva za gojenje in rastejo v tako imenovanem kavnem pasu (ang. Coffee Bean Belt). Arabica potrebuje dodatno senco, vodo in visoko nadmorsko višino med 500 m in 2500 m. Te rastline so bolj dovzetne za rastlinske bolezni. Trenutno največja proizvajalka kave Arabica je Brazilija.

Kavna zrna so znana po svojih živahnih in kompleksnih okusih, po navadi imajo slajši in mehkejši okus z odtenki sadja, cvetja, čokolade in oreščkov, čeprav je njihova kislost višja.

Robusta kavna zrna (Coffea caniphora)

Druga najbolj priljubljena vrsta kavnih zrn je Robusta. Ta izvirajo iz Afrike, danes pa jo gojijo predvsem v Afriki, Indoneziji in Vietnamu. Posebej je priljubljena v Vietnamu in se pogosto uporabi za kavne mešanice. 

Robusta ima nižje stopnje kislosti v primerjavo z Arabico, kar pomeni, da je na veliko manj sladkega okusa. Zaradi enostavnejše kislosti ter globljih in močnejših spojin okusa lahko Robusta proizvede okus lesa ali žgane gume. Je priljubljena izbira za espresso zaradi bogatega okusa in plasti pene, ki jo daje.

Zrna Robuste imajo tudi bistveno več kofeina kot zrna Arabice, Robusta ima okoli 2,7% kofeina, medtem ko ima Arabica 1,5 %.

Liberica kavna zrna (Coffea liberica)

Zrna Liberica izvirajo iz osrednje in zahodnje Afrike so zelo odporna na ostro podnebje in nizke nadmorske višine, ter odlično uspevajo v državah jugovzhodne Azije, kot so Filipini, Indonezija in Malezija in prispeva okoli 2% proizvodnje kave na svetu. 

Zrna imajo okus po oreščkih, lesu, kateri je lahko nenavaden za nekatere kavo pivce. 

Excesla kavna zrna (Coffea excelsa)

Excelsa je bila odkrita v Afriki, toda danes se prideluje skoraj izključno v jugovzhodni Aziji. Zrna imajo rahlo podolgovato ovalno obliko in dobro uspeva na srednjih nadmorskih višinah. Zrna so znana po svojem kompleksnem profilu okusa in se pogosto uporabljajo v kavnih mešanicah. 

Imajo trpke note in sadni okuse, ter imajo tudi lažjo aromo in vsebnost kofeina 0,9 – 1,1%, hkrati pa ohranjajo nenavadno globino okusa.

Želite biti obveščeni o novostih, akcijah in vodičih? Vpišite svoj e-naslov.

Vrste kave