O nas         Blog

Zgodovinski poskusi prepovedi kave

Zgodovinski poskusi prepovedi kave - Liamsk

Kava je danes drugo največkrat trgovano blago na svetu. Toda ste vedeli, da je bila tekom zgodovine kava velikokrat prepovedana zaradi njenega stimulativnega učinka oz. da spodbuja ljudi k radikalnemu razmišljanju. Preberite si kje in kdaj se je skoraj končala zgodba kave, take kot jo poznamo danes.

Kazalo vsebine

Meka

Kava je bila v Meki leta 1511 prepovedana, saj naj bi spodbujala radikalno razmišljanje in druženje – guverner je menil, da bi lahko združila njegovo opozicijo. Menil je, da je kava enako nevaren opoj kot vino, ki ga Koran prepoveduje. Poslal je svoje sile, da prodajalcem zajamejo kavo, njihove zaloge pa je zažgal na ulicah. Na srečo so prevladale zdrave glave in svetniki egiptovskega sultana so pravilo razveljavili. Spet je kava prosto tekla po ulicah Meke

Italija

Ko je kava v 16. stoletju prispela v Evropo, so duhovniki zahtevali, da jo prepovejo in označijo za satansko. Številni duhovniki v katoliški cerkvi so verjeli, da bo pijača pokvarila njihove kongregacije s svojim močnim okusom. Označili so jo za satansko in zahtevali, da jo Cerkev prepove. Toda papež Klemen VIII. ga je poskusil, ga razglasil za okusnega in se celo pošalil, da bi ga bilo treba krstiti. S tem papeškim blagoslovom so po vsej Evropi začele nastajati kavarne.

Konstantinopel

Otomansko cesarstvo je imelo dolg in zapleten odnos s kavo v času svojega vladanja. Pijača, ki je  hkrati okusna in ustvarja opazno pozitiven učinek na razpoloženje in temperament kavo pivca, je veljala za drogo in nanjo so gledala s sumom. Večkrat je bila prepovedana, enkrat jo je prepovedal celo Veliki Sulejman, a teh zavrnitev glede kave so v imperiju večinoma ignorirali.

Ko je Murat IV. leta 1623 zasedel osmanski prestol, je hitro prepovedal kavo in uvedel sistem razumnih kazni. Kazen za prvi prekršek je bila, da je treba vsakogar, ki ga najdejo pri nakupu ali prodaji kave, ob prvem prekršku pretepsti. Za drugi prekršek je bila kazen, da osebo zavežejo v usnjeno vrečo in vržejo v vode Bosporja. Take kazni niso prav nič vplivale na upočasnitev kavarn po vsem Sredozemlju.

Švedska

Kava je prvič prispela na Švedsko okoli leta 1674, vendar je bila malo uporabljena do preloma 18. stoletja, ko je postala modna med bogatimi. Leta 1746 je bil izdan kraljevi odlok proti kavi in čaju zaradi “zlorabe in prekomernega pitja čaja in kave”. Potrošnja je bila obdavčena z visokimi davki, neplačilo davka na snov pa je imelo za posledico globe in zaplembo skodelic in posod. Kasneje je bila kava popolnoma prepovedana; kljub prepovedi se je uživanje nadaljevalo.

Prusija

Leta 1777 je Friderik Veliki iz Prusije izdal manifest, v katerem je trdil, da je pivo prednost pred kavo. Trdil je, da kava moti porabo piva v državi, očitno v upanju, da bo kraljeva izjava spodbudila Pruse, da bodo vsako jutro željni zvarka, ki bo odprl oči. Izdal je uradni manifest, v katerem je razglasil, da je pivo v vseh pogledih boljše od kave, in ukazal svojim vohunom, naj nadzirajo prodajo kave v njegovi državi. Vendar se tudi on ni mogel upreti sirenskemu klicu skodelice, saj je bil v svojih poznih letih znan po tem, da je vsako jutro spil šest do osem skodelic kave.

Želite biti obveščeni o novostih, akcijah in vodičih? Vpišite svoj e-naslov.

Vrste kave